Amningstips

Förutom att bröstmjölken är perfekt utformad för din bebis, har amningen en mängd andra fördelar för er båda. Men amning kan också vara svårt – särskilt i början – och det kan ta lite tid att hitta ett bra flyt.

Ta hjälp av vår guide om du tycker att det är krångligt med amning, så får du stöttning när du behöver det som mest.

Jobba på amningsställningen och barnets suggrepp. Ett dåligt suggrepp kan orsaka många vanliga amningsproblem, så det är värt att lägga lite extra tid på att få ordning på din bebis grepp och ställning. För att få ett bra suggrepp måste bebisen gapa stort och ta bröstvårtan långt bak i munnen. Om du inte är säker på att din bebis har ett bra tag, be en barnmorska eller amningsspecialist om hjälp innan du lämnar sjukhuset eller kontakta La Leche League om du behöver hjälp hemma.

Amma fritt. Nyfödda behöver äta ofta, ibland så ofta som varje timma under de första dagarna och varannan timma de första veckorna. Låt din bebis äta så ofta den vill och kom ihåg att ammade bebisar inte kan äta för mycket.

Uppmuntra hudkontakt. Att lägga din nakna bebis på ditt bara bröst främjar anknytning och amning, eftersom det uppmuntrar barnets naturliga reflexer att ta tag. Det har också en tröstande och lugnande effekt.

Låt bebisen sova hos dig. Att ha bebisen i ditt sovrum det första året minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det gör det också lättare att amma på natten och hjälper dig att känna igen bebisens hungersignaler.

Vänta med napp. En napp kan vara bra för bebisar med stort sugbehov men vänta med att ge den tills amningen är väletablerad, oftast när bebisen är tre till fyra veckor gammal. Att suga på en napp eller nappflaska är annorlunda än att suga på en bröstvårta och kan göra bebisen förvirrad om du introducerar den för tidigt.

Ta hand om dina bröstvårtor. Såriga och spruckna bröstvårtor är vanliga bland ammande mammor och kan orsaka mycket smärta och obehag. Ofta är det ett dåligt suggrepp som orsakar såriga bröstvårtor, så testa några olika ställningar och tekniker och se om det hjälper. Att smörja in bröstvårtorna med produkter som rent lanolin kan också hjälpa till att lindra ömhet och smärta och stödjer samtidigt den naturliga läkeprocessen.

Prioritera din hälsa. En hälsosam livsstil och sunda matvanor hjälper dig att boosta din energi och mjölkproduktion medan du ammar. Försök att äta en kost som är rik på frukt, grönsaker och fullkorn och glöm inte att få i dig vätska, till exempel genom att dricka ett glas vatten varje eller varannan gång du ammar. Det är också viktigt att få vila, så försök sova när bebisen sover och var inte rädd för att fråga din partner eller någon annan vårdgivare om hjälp om du behöver ta en paus.

Text producerade av Linda Mc Gurk (författare och journalist), medicinskt granskad av Diana Pasho Zeneli, Medical Affairs Manager