Avvänjning

De första månaderna klarar sig din bebis ganska bra på bröstmjölk, sömn och kärlek. Men vid ungefär sex månaders ålder är den redo att utvidga sin kulinariska horisont och påbörja avvänjningsprocessen.

Under avvänjningen lär sig din bebis både att tugga och äta fast föda och att dricka från en pipmugg.

Det betyder inte att du måste sluta amma direkt. Bröstmjölken förser din bebis med essentiella näringsämnen, skyddar den från att bli sjuk och kan hjälpa den att smälta den första fasta maten. Din bebis behöver bröstmjölk (eller modersmjölksersättning) som sin huvudsakliga dryck tills den är 12 månader och Världshälsoorganisationen rekommenderar att mammor ammar ännu längre. Du behöver med andra ord inte känna dig pressad att sluta amma bara för att du vänjer av din bebis. Det är helt upp till dig och din bebis att bestämma när det är dags att sluta med amningen.

Avvänjningstips

Det finns inget som är rätt eller fel när det gäller avvänjning men de här tipsen kan hjälpa både dig och din bebis att komma in i den nya rutinen:

• Sluta inte tvärt – vänj av bebisen successivt för att förhindra amningsproblem som mjölkstockning och mastit.
• Laga en omgång barnmat och frys ner den i en iskubsform. På så vis har du alltid hemlagad barnmat till hands när du är på språng.
• Låt din bebis röra och hålla maten och oroa dig inte om den inte äter vissa saker på första försöket. Det kan ta ett tag innan bebisen vänjer sig vid de nya smakerna och konsistenserna, så fortsätt bara att erbjuda olika typer av mat.
• Försök att äta hela familjen samlad så ofta som möjligt – bebisen lär sig genom att titta på er.
• Var uppmärksam på din bebis signaler och tvinga den aldrig att äta mer än den vill ha.

Var beredd på att avvänjningen kan störa den känsliga balansen mellan tillgång och efterfrågan på bröstmjölk. Om du är orolig för att du inte producerar tillräckligt med mjölk under avvänjningen kan du öka ditt vätskeintag med ett kosttillskott som Multi-Mam LactaMax. Drick upp till fyra glas per dag för att boosta din mjölkproduktion och motverka trötthet.

BLW (Baby-Led Weaning)

Ett allt mer populärt sätt att vänja av bebisar från bröstet är BLW (Baby-Led Weaning), eller barnstyrd matintroduktion på svenska. Vid BLW brukar mamman amma i sex månader och börjar sedan direkt erbjuda plockmat till bebisen, utan att ge smakportioner i puréform, vilket är den traditionella metoden att introducera fast föda.

Istället för puréer får bebisen små bitar av samma fasta föda som familjen äter, till exempel frukt, grönsaker, kött, ost, hårdkokta ägg, bröd, pasta och de flesta sorters fisk. Bebisen bestämmer själv vad och hur mycket den vill äta och äter i sin egen takt, medan mamman erbjuder bröstet tills bebisen tappar intresset för att amma.

Många föräldrar tycker att BLW är ett sundare sätt att vänja av bebisen och introducera fast föda, eftersom det lär bebisen att reglera sitt eget matintag. Oavsett hur du väljer att vänja av din bebis är det alltid bra att vara lyhörd för din bebis behov – att följa magkänslan kan hjälpa dig att lyckas med avvänjningen!

Text producerade av Linda Mc Gurk (författare och journalist), medicinskt granskad av Diana Pasho Zeneli, Medical Affairs Manager

Trötthet i samband med amning?

Multi-Mam LactaMax innehåller vitamin C och vitamin B12 som hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Tandsprickning?

Multi-Mam BabyDent lugnar tandsprickning för barn och minskar irritation. Vegan och sockerfri.