Bröstvårtor kräver normalt sett inte mycket underhåll. Var beredd på att det kan komma att förändras när du börjar amma. Plötsligt kan såriga, spruckna och torra bröstvårtor bli en del av din vardag, särskilt i början, när bebisen fortfarande håller på att lära sig hur den ska få ett ordentligt tag. Men det är ingenting att oroa sig över. De flesta vanliga amningsproblemen kan lösas med några enkla amningstips och smärtan från amningen kan du lindra genom att vårda dina bröstvårtor regelbundet.

Fördelar med att ta hand om dina bröstvårtor

Normalt sett tar dina bröstvårtor mer eller mindre hand om sig själva. De små, upphöjda knottrorna på vårtgården är i själva verket körtlar som ger ifrån sig en olja som smörjer in bröstvårtorna så att de inte ska bli torra och ömma. För att hjälpa bebisen att hitta ditt bröst, luktar oljan till och med som ditt fostervatten. En annan av kroppens smarta lösningar för bröstvårtsvård och lindring av amningssmärtor är bröstmjölk, som är naturligt anti-inflammatoriskt och skyddar dina bröstvårtor mot ömhet. Det här är viktiga funktioner, eftersom spruckna och ömma bröstvårtor kan göra amningen smärtsam och öka risken för infektion. Men ibland räcker kroppens eget försvar inte till för att förebygga såriga och torra bröstvårtor. Då kan dina bröstvårtor kräva lite mer omvårdnad för att du ska slippa smärta och verkligen kunna njuta av amningen.

Bot och lindring mot amningssmärtor

Mammalivet kan vara svårt ibland men att ta hand om dina bröstvårtor är enkelt. Det första du bör göra för att få välmående bröstvårtor och effektiv lindring mot amningssmärtor är att se till att din bebis har en bra ställning och ett rejält suggrepp. Om du ändå har såriga, spruckna eller torra bröstvårtor, testa de här tipsen:

• Undvik att använda tvål på brösten och var varsam när du tvättar och torkar dem.
• Handmjölka lite bröstmjölk efter att barnet har ätit och smörj varsamt in bröstvårtan med den.
• Använd bomullsbehå som låter huden andas.
• Låt bebisen äta så länge den vill – att avbryta amningen i förtid hjälper inte dina bröstvårtor och kan försämra din mjölkproduktion.
• Stryk på lite Multi-Mam Balm efter varje matningstillfälle för att hålla dina bröstvårtor mjuka och smidiga och för att ersätta den naturliga oljan i huden som försvinner under amningen.

Kom ihåg att det inte ska göra ont att amma. Om du behöver hjälp med ditt barns suggrepp eller har frågor om hur du tar hand om dina bröstvårtor, tveka inte att kontakta din barnmorska eller en amningsrådgivare.

Ömma bröstvårtor?

Multi-Mam Balm skyddar bröstvårtorna mot uttorkning och sprickbildning och håller bröstvårtorna friska.

Ömma och såriga bröstvårtor?

Multi-Mam Kompresser har en direkt lugnande effekt och stöder den naturliga läkningsprocessen.