Trots att det är vanligt att få ont när man ammar på grund av spruckna och såriga bröstvårtor, är det inte något som du ska acceptera som normalt. Även små slängar av amningssmärta kan skada bröstvårtorna och hämma din mjölkproduktion. I värsta fall kanske du inte ens vill fortsätta amma på grund av smärtan från dina spruckna och såriga bröstvårtor. Men innan du bestämmer dig för det alternativet ska du veta att det finns hjälp att få för ömma bröstvårtor.

Vad orsakar ömma bröstvårtor?

Nyfödda bebisar vill amma ofta och i början kan dina bröstvårtor bli ömma och spricka eftersom de inte är vana vid sugandet. En annan vanlig orsak till amningssmärtor är att barnet inte får ett tillräckligt bra tag runt bröstvårtan. När bebisen har ett bra suggrepp är munnen vidöppen kring ditt bröst och bröstvårtan ligger långt bak i bebisens mun. Bebisen ska trycka på vårtgården med tungan för att få ut mjölken, inte bara suga eller tugga på din bröstvårta. Konstigt nog vet bebisar inte instinktivt hur de ska få ett bra suggrepp; det är något som du och din bebis behöver öva på tillsammans och det kan ta ett litet tag innan ni får koll på det.

Vilka är symtomen?

Smärta i bröstvårtorna är typiska symtom på ett otillräckligt suggrepp men det kan också hända att dina bröstvårtor blir missbildade, spricker eller blir såriga efter att du ammat. Ett annat tecken på att bebisen inte har ett tillräckligt bra tag är att hen biter på bröstvårtan, är frustrerad, trevar efter bröstet och gör ett klickande ljud medan den ammar. På sikt kan det leda till att bebisen inte går upp i vikt, eftersom den inte får i sig tillräckligt att äta under amningen.

Hjälp för amningssmärta

När din bebis väl har lärt sig konsten att få ett bra suggrepp kommer du förmodligen att slippa smärtan och sprickorna i bröstvårtorna. Tills dess finns det flera egenvårdsprodukter som kan hjälpa dig att få ro under amningen. För att få snabb lindring från smärta, svullnad och ömhet kan du testa att lägga Multi-Mam Kompresser på dina bröstvårtor direkt efter att du ammat ditt barn. Kompresserna skapar en fuktig miljö som lindrar ömma bröstvårtor och stödjer den naturliga läkeprocessen. För att förebygga skador på bröstvårtorna från första början kan du smörja in dem med lite Multi-Mam Balm minst två gånger om dagen.

Ömma bröstvårtor?

Multi-Mam Balm skyddar bröstvårtorna mot uttorkning och sprickbildning och håller bröstvårtorna friska.

Ömma och såriga bröstvårtor?

Multi-Mam Kompresser har en direkt lugnande effekt och stöder den naturliga läkningsprocessen.