Den här perioden i barnets liv är något som föräldrar ofta fasar inför, eftersom bebisen ofta blir grinig och får ont när tänderna pressar sig igenom tandköttet. Som ammande mamma har du ytterligare en anledning till att vara lite orolig när du ser de första tecknen på tandsprickning. Under tandsprickningen gnager och tuggar bebisen på allt den kan få tag i och dina bröstvårtor är inget undantag. Även om det kan vara obehagligt att plötsligt bli biten när du försöker mata ditt barn, så kom ihåg att symtom på tandsprickning är något som är helt normalt och inte ett tecken på att det är dags att vänja av din bebis.

När börjar bebisar få tänder?

En tumregel är att bebisar börjar få tänder runt sex månader men alla barn är unika individer och de första tänderna kan komma så tidigt som fyra månader och så sent som 12 månader. En del bebisar har till och med tänder när de föds. Efter att de första tänderna kommit, brukar det dyka upp nya tänder ungefär varannan månad och vid 27 månaders ålder har de flesta barn en full uppsättning mjölktänder.

Tabell för bebisars tandsprickning

Tabellen nedan ger dig ett hum om när du kan förvänta dig att din bebis första tänder ska dyka upp men kom ihåg att det här bara är allmänna riktlinjer.

TänderTid för frambrytningTid för tandlossning
Nedre centrala framtanden6-10 månader6-7 år
Övre centrala framtanden8-12 månader6-7 år
Övre laterala framtanden9-13 månader7-8 år
Nedre laterala framtanden10-16 månader7-8 år
Första övre kindtanden13-19 månader9-11 år
Första nedre kindtanden14-18 månader9-11 år
Övre hörntanden16-22 månader10-12 år
Nedre hörntanden17-23 månader9-12 år
Andra lägre kindtanden23-31 månader10-12 år
Andra övre kindtanden25-33 månader10-12 år

Symtom på tandsprickning

Med lite tur så visar din bebis inga andra tecken på tandsprickning än att den dreglar lite mer än normalt. Dock är det ganska vanligt med andra tandsprickningssymtom som ömt och rött tandkött, irritation och dålig aptit. Ett annat vanligt symtom på tandsprickning är att bebisen försöker tugga eller gnaga på saker för att lindra sina besvär. Det kan också hända att den får lite förhöjd kroppstemperatur och det är vanligt att tandsprickning felaktigt förknippas med feber. I själva verket kan tandsprickning inte orsaka feber på egen hand, så om din bebis kroppstemperatur är över 38°C beror det förmodligen på ett underliggande besvär.

Lindring mot tandsprickning

Det är normalt att ha symtom på tandsprickning men de kan ändå vara väldigt jobbiga för din bebis. Testa de här beprövade och enkla knepen för att lindra din bebis tandsprickningsbesvär:

Massage. Gnugga ditt barns tandkött med ett rent finger, en våt kompress eller en iskub invirad i en våt trasa.[1],[2]

Bitleksak. Köp en bitleksak eller ge ett ofarligt hushållsföremål, till exempel en plastsked. Kyl leksaken i kylskåpet för bästa resultat men undvik att sätta in den i frysen, eftersom det kan skada bebisens tandkött.[3],[4]

Mat. Ge din bebis bitar av rå frukt eller grönsaker att tugga på, till exempel morot eller äpple. En brödkant kan också fungera. Var bara noga med att hålla ett öga på bebisen när den äter, eftersom mat kan medföra kvävningsrisk.[5]

Tandsprickningsgel. En naturlig, sockerfri tandsprickningsgel som Multi-Mam BabyDent kan lindra din bebis tandkött och dämpa obehag och svullnad. Förvara den i kylen för att få en kylande effekt och stryk på den direkt på en napp eller bitleksak för att lindra tandsprickningsbesvär.

Tandsprickning?

Multi-Mam BabyDent lugnar tandsprickning för barn och minskar irritation. Vegan och sockerfri.

Tandsprickningstips

Bli inte förvånad om din bebis tandsprickningsbesvär stör er amningsrytm. Som tur är kan man oftast få bukt med problemet genom att man lär sig att känna igen barnets tecken på tandsprickning och ser över barnets position och suggrepp.

En bebis som har ett ordentligt tag och suger aktivt kan inte bita på samma gång. Se för det första till att bebisen har en bra ställning och att din bröstvårta är riktad mot barnets gom. När bebisen öppnar munnen stort drar du baken mot dig, så att huvudet hålls tillbaka. Ett vanligt tecken på att din bebis tänker bita är att den plötsligt pausar och spänner käken. Lossa i så fall bebisens suggrepp snabbt genom att sticka in ett finger i bebisens mun och dra bort den från bröstet.

Kom ihåg att det inte går att skämma bort en bebis – om den har en jobbig dag på grund av tandsprickningsbesvär kan du krama och trösta eller distrahera med en sång eller lek för att lindra smärtan.

Börja borsta barnens tänder

Så vad händer egentligen när din bebis har fått sina första tänder? Även om ditt barn bara är några månader gammalt är det inte för tidigt att vänja det vid att borsta tänderna. Använd en liten, mjuk tandborste och tandkräm som är speciellt anpassad för barn och borsta din bebis tänder grundligt två gånger om dagen. Om ditt barn spjärnar emot eller inte vill sitta still kan du försöka göra en lek av det hela eller borsta dina egna tänder på samma gång.